6 cycli – deel 3

Onze derde cyclus. 

Je activatie krijgt in deze cyclus een belangrijke focus i.f.v. looptechniek.
De 4 hoofdcomponenten zijn nog steeds de basis van elke training:

 1. positiespel
 2. techniek
 3. spelsituatie
 4. wedstrijdvorm

Elke training eindigt met een leuke cooling down.

U8 - U9 (initiatie)

 1. Activatie
  Werk tijdens de opwarming aan looptechniek. Leer je spelers de juiste houding aan. Leer hen op hun voorvoeten trippelen. Een goede looptechniek voorkomt tal van blessures. 
 2. Positiespel
  Nu onze mannen hun posities kennen, gaan we een stapje verder. Laat spelers posities overnemen van elkaar. Doe dit in de vorm van vakkenspel. Opgelet! Dit is niet eenvoudig omdat spelers enorm hard moeten opletten en nadenken. Ook voor jou als trainer is dit een uitdaging.
 3. Techniek
  Techniek is nu éénmaal enorm belangrijk. Blijf deze in tal van variaties inoefenen. Combineer dit met de juiste passing. Met juist bedoelen we de richting alsook de snelheid van een bal. Laat hen inzien dat je eigen spelers in discrediet brengt wanneer de snelheid van de bal niet correct is. Hierdoor kan je medespeler de bal verliezen zonder dat hij er zelf iets aan kan doen.
 4. Spelsituatie
  Aanval is de beste verdediging. We kiezen voor veel offensieve principes. Leer waar ze moeten lopen. Verhoog de snelheid  van uitvoering voor het opzetten van een aanval.
 5. Wedstrijdvorm
  Combineer jullie positiespel samen met de spelsituatie in een wedstrijdvorm. Laat de spelers genieten van deze offensieve intenties. Laat ze vreugde ontwikkelen bij het scoren van een doelpunt. Dit is je kans om het ‘fun’ gehalte in je training serieus te verhogen.
 6. In de winterperiode mag je stilaan de “grinta” in jullie trainingen verhogen.
  Zorg ervoor dat je spelers trainen in lange broek en gepaste kledij tegen regen e.d..
  Zo voorkom je blessures nadat ze even stil staan. 

U10 - U11 - U12 (pre-formatie)

Kijk of je inspiratie voor je richtlijn uit de “initiatie” kan halen en vul verder aan met onderstaande elementen. Lees zeker werkpunt 6 i.v.m. de weersomstandigheden.

 1. Activatie
  Coördinatieoefeningen zijn bijna net zo belangrijk als technische vaardigheden. Leer je spelers hun lichaam te beheersen. Leer hen hun lichaam te gebruiken om in de juiste positie te houden wanneer ze een balaanname doen. Hierdoor is hun volgende stap sneller uit te voeren. Vergeet ook niet dat er tal van spelers technisch niet goed lopen. Integreer dit in je opwarming.
 2. Positiespel
  Jullie ploegen spelen al vrij goed in blokverband. Hierdoor kunnen zij reeds goed verdedigen. Leer hen opschuiven vanuit een verdedigend blok en waar zij moeten lopen, welke lijnen zij dienen te volgen. Vertel hen bij het veroveren van de bal hoe je te werk gaat. Een hele klus maar omdat dit aanvallend is zeer leuk voor jullie spelers.
 3. Techniek
  Het spel kan snel gespeeld worden door de juiste uitvoering er van. Bij het uitvoeren van een kaats krijg je één tijds voetbal. Leer de spelers een juiste kaats (wat niet hetzelfde is als een één – twee) uitvoeren. Leer hen de volgende bewegingen uitvoeren zodat ze na de kaats ook aangespeeld kunnen worden. (come and go)
 4. Spelsituatie
  Steeds leuk voor spelers, scoren. Maar waar moet wie nu gaan staan. Niet alleen op stilstaande fases is dit belangrijk, maar ook tijdens de wedstrijd. Een efficiënte veldbezetting voor doel kan doelpunten opleveren. Geef hen mee hoe, waar en wanneer ze deze positie moeten gaan innemen.
 5. Wedstrijdvorm
  Scoren, daar draait het vaak om. Maar zonder op doel te trappen, lukt dit niet. Leer de spelers snel afwerken op doel, maar leer hen ook dat dit zeker niet van te ver dient te gebeuren. Ik merk vaak dat er spelers bij zijn die graag met de bal in het doel willen lopen. Raadt dit aan hen af, efficiëntie is belangrijk.

U13 - U15 (formatie)

Neem eerst de werkpunten voor de vorige formaties door en vul nog verder aan met onderstaande elementen.

 1. Positiespel
  Wanneer spelers enkel op hun positie blijven, is dit eenvoudig te verdedigen. Zet spelers niet op hun positie maar laat ze in hun positie komen. Leer ze aan hoe en wanneer ze naar de bal moeten gaan, hoe deze te vragen door een looplijn te maken.
 2. Techniek
  Techniek is zo uitgebreid, dat dit niet stopt bij een man uit te schakelen. Ook een inworp kan tot balverlies leiden. Leer daarom minimum 3 verschillende inworpen aan die op de juiste voet van de medespeler wordt gegooid. Laat hen ook inzien dat dit enorm belangrijk is voor de verdere opbouw van het spel.
 3. Spelsituatie
  Stilaan gaan we bij de U13 denken aan een groter veld. Hierdoor komt er meer, en krijgt men meer, ruimte. Leer hen nu al het driehoekspel en kantelen aan. Driehoekspel bevordert de mogelijkheid om meerdere personen aan te spelen. Het kantelen is de volgende stap, zodat het veld meerdere opties heeft om dit driehoekspel uit te voeren.
 4. Wedstrijdvorm
  Integreer heel veel wedstrijdvormen met tal van oefeningen rond de bovengenoemde spelsituaties. 

U17 - Beloften (post-formatie)

 1.  Niet aan de orde.